V Chemlone začali podpisovať dohody o rozviazaní pracovného pomeru

29.10.2009 Humenné

Väčšina zamestnancov Chemlonu, a. s. , dnes prišla na personálne oddelenie závodu podpísať dohody o rozviazaní pracovného pomeru.
V pokladni sa zároveň začali vyplácať ďalšie zálohy za septembrovú výplatu vo výške 100 eur (3012 Sk). TASR o tom dnes informovala zástupkyňa odborovej organizácie Mária Cáriková.
\"Zamestnanci využili možnosť, ktorá sa im ponúkla a podpísali dohodu o rozviazaní pracovného pomeru dohodou so šesťmesačným odstupným, \" konkretizovala Cáriková. Pracovníci by si dnes mali zároveň preberať aj mzdové listy, kde bude figurovať výška výplaty, ktorá im prináleží za október. Tá nemá podľa vyjadrenia zástupkyne odborov zatiaľ určený konkrétny termín vyplatenia. Sľúbené odstupné je podľa Cárikovej slov takisto zatiaľ iba na papieri.
Personálne oddelenie závodu si počas dvoch dní, ktoré sú vyhradené na podpisovanie dohôd a vyplácanie záloh, zároveň so zamestnancami dohodne dátum evidencie na miestnom Úrade práce sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR). \"Z kapacitných dôvodov sa vyčlení pre pracovníkov samostatná miestnosť. Budú chodiť priebežne, aby sa zabránilo príchodu veľkého počtu zamestnancov naraz, \" vysvetlila Cáriková. Podľa Michala Drugu z Oddelenia informačno-poradenských a sprostredkovateľských služieb ÚPSVR v Humennom by sa na to malo vyčleniť päť pracovných dní a zamestnanci by mali prichádzať na úrad od pondelka 2. novembra. Podľa jeho slov bude v tomto období na ÚPSVR poskytovať konzultácie aj zástupca Sociálnej poisťovne.
Spoločnosť Chemes, a. s. , evidovala rast pohľadávok voči závodu Chemlon Humenné na úrovni viac ako štyroch až piatich mesačných dodávok energií a služieb. Preto veriteľ pristúpil k radikálnejšiemu kroku a 12. októbra v poobedňajších hodinách odstavil dodávku energií pre podnik na výrobu umelých vlákien. Výroba v závode sa ku dnešnému dňu neobnovila aj napriek viacerým stretnutiam zainteresovaných strán, čoho dôsledkom je, že v Chemlone ku 31. októbru pravdepodobne stratí zamestnanie viac ako 300 zamestnancov.
 

Vyberte región